Artikkelen er mer enn ett år gammel

Ti år etter 22. juli

«Å ringe mennesker i sjokk og sorg uten å ha en gjennomtenkt plan ble starten på slutten min som journalist».

Sitatet er hentet fra 22. juli-undersøkelsen gjennomført av Norsk Journalistlag 10 år etter terrorangrepet på Utøya og regjeringskvartalet.

– Målet med prosjektet er å finne ut hvilke erfaringer fra terroren som vekker sterke minner fra dekningen for 10 år siden, og i hvilken grad oppfølgingen og sosial støtte den gangen påvirker stressreaksjoner når terrorhandlingene igjen preger nyhetsbildet, sier NJ-rådgiver Trond Idås.

Erfaringer følger oss

390 av 680 som deltok i dekningen av 22. juli-terroren  for 10 år siden har besvart undersøkelsen.

– Det gir oss en unik mulighet til å vite mer om hvordan erfaringene fra journalistyrket følger oss gjennom karrieren og livet, sier Idås.

– Jeg har kontakt med en del godt voksne journalister som forteller om at opplevelser de hadde på jobb for 20-30 år siden fortsatt dukker opp i minnet og i drømmer når vi har hendelser som på Kongsberg i forrige uke. Det er hva vi kan gjøre som kolleger og i redaksjonene for å forebygge at disse erfaringene resulterer i helseproblemer og dårlig livskvalitet som er målet med prosjektet, sier Idås.

– Vi ser at det ofte er summen av krevende oppdrag gjennom karrieren som gir slitasje og problemer – og ikke nødvendigvis en enkeltsak, sier Idås.

Lørdag deltar Trond Idås i seansen «Å møte folk i krise» på Gull og gråstein-konferansen.

Temaet kommer opp på de regionale journalistfaglige konferansene ut over høsten; Hauststormen og Svarte Natta.