Artikkelen er mer enn ett år gammel

Undersøker arbeidsmiljøet til norske journalister

NJ har gjennomført arbeidsmiljøundersøkelser blant medlemmene hvert tiår siden 1980. Undersøkelsene har stor betydning for å bedre arbeidsmiljøet til medlemmene og i redaksjonene. Nå kommer det en ny undersøkelse.

– Vi bruker undersøkelsene både til å kartlegge nye utfordringer for journalister og for å trekke linjene tilbake til de tidligere undersøkelsene førti år tilbake i tid, sier NJ-rådgiver Trond Idås, og viser til at det var i 2012 NJ for første gang kartla omfanget av trakassering, trusler og vold mot journalister.

Store konsekvenser

– Resultatene viste at vi sto overfor betydelige problemer som hadde konsekvenser for både medienes demokratiske funksjon, ved at journalister valgte å ikke publisere saker om temaer som erfaringsmessig utløse trusler og trakassering. Tett knyttet til denne nedkjølingseffekten så vi at en god del fikk helsemessige utfordringer som angst, depresjon og utbrenthet, sier Idås.

Finner tiltak

I den samme undersøkelsen kom det fram at denne typen belastende opplevelser i liten grad ble varslet til ledelsen, og at stressreaksjoner ble sett på som et svakhetstegn.

– Etter undersøkelsen har NJ, i samarbeid med Redaktørforeningen, lagt ned et betydelig arbeid i å sette problemet på dagsorden, fjerne tabuet ved å få på plass rutiner for håndtering av problemet i redaksjonen – og ikke minst få politi og påtalemyndighet til å prioritere anmelders av trusler og vold mot journalister, sier Idås.

Verdifull innsikt

Neste uke vil alle yrkesaktive medlemmer få tilsendt årets undersøkelse. Idås oppfordrer alle til å ta seg tid til å besvare undersøkelsen, da den gir verdifull innsikt for videre arbeid med arbeidsmiljøet.

– Også denne gangen undersøker en rekke helt nye teamer. En av dem er i hvilken grad medlemmene opplever at journalistikken deres måles i klikk og lesetid, en annen er om de kan ytre seg fritt om forhold på jobben, og også i hvilke grad ubehagelige kommentarer eller usagte ting fra kolleger legger føringer for journalistikken og opplevelsen av ytringsfrihet i arbeidssituasjonen, altså en oppfølger til Ytringsfrihetskommisjonens arbeid. I tillegg følger vi opp sentrale temaer fra det siste 10-året, ikke minst omfanget av seksuell trakassering ganske nøyaktig fem år etter den første #metoo-undersøkelsen, sier Idås.