Artikkelen er mer enn ett år gammel

Utredning om medieansvarslov

En samlet Familie- og kulturkomite ber regjeringen utrede en ny lov om medieansvar. Betingelsene for den profesjonelle journalistikken må bli de samme på alle plattformer. Norsk Journalistlag ser derfor fram til utredningen.

Norsk Journalistlag mener det er et behov for opprydning i reglene om hvordan ytringsfrihet og ansvar skal møtes i en ny mediehverdag. I dag er reglene om journalistikkens vilkår vanskelige å finne frem i og er teknologisk utdaterte.

Journalister arbeider i dag under ulike rettslige rammevilkår, avhengig av hvilken medieplattform sakene deres publiseres på. Dersom redaksjonelt stoff publiseres i en nettavis, finnes det ikke noe rettslig objektiv redaktøransvar. Denne ansvarsformen gjelder i dag kun for papirutgivelse og kringkasting. For de elektroniske mediene er det altså her et lovtomt rom.

NJ er også opptatt at å få på plass en regulering av redaktørens ansvar for brukerskapt innhold i de redaksjonelle mediene. Dersom slike debatter skal ha en samfunnsmessig betydning, må det etableres rutiner for oppsyn med de digitale debattene.

Når det gjelder forslaget om å styrke vernet av anonyme kilder, er dessverre NJs erfaring at kildevernet er under press. Ny teknologi og lovgivning de siste årene har ført til større usikkerhet rundt anonymitetsretten. Konsekvensen er at kilder som forutsetter anonymitet blir mer tilbakeholdne med å formidle opplysninger til journalister.

Les også: