Artikkelen er mer enn ett år gammel

– Vi bygger grunnlaget for rettsoppgjøret når krigen en gang tar slutt

– Det langsiktige målet er å stille noen for retten i Haag en dag, sa Valeriya Egoshina. Den ukrainske gravejournalisten var gjest under markeringen av Pressefrihetens dag på Pressens hus.

Egoshina har vært ute en vinternatt før. Som profilert gravejournalist rundt maktapparatet i hjemlandet gjennom mange år har hun opplevd mye. Hun er blitt avlyttet og redaksjonens bil er påtent. Men da Russland invaderte Ukraina 24. februar i fjor måtte hun, som andre ukrainske journalister, skifte fokus: De ble over natten krigskorrespondenter.

– Min første tanke da krigen kom var ikke journalistikken, men om jeg skulle melde meg til militærtjeneste, fortalte Egoshina til de fremmøtte i Pressens hus i Oslo.

– Men i stedet bestemte jeg meg, som mange andre journalister, for at vårt bidrag i denne krigen skal være journalistikken. Metodene vi bruker i undersøkende journalistikk kan være svært nyttige for å undersøke og dokumentere både krigens gang, forholdene i okkuperte områder og hvordan krigen påvirker folk.

 

Gravejournalistikk som dokumentasjonsmetode

Flere av Ukrainas gravejournalister startet dermed å bygge grunnlaget for rettsoppgjøret som vil komme når krigen en gang tar slutt. Det langsiktige målet er å stille noen for retten  i Den internasjonale domstolen  i Haag en dag.

– Du jobber og bor i et land i krig. Er du redd?

– Det er kanskje vanskelig å tro, men man blir faktisk litt vant til den konstante trusselen. Jeg er ikke redd.

– Vår oppgave er ikke å dekke selve krigshandlingene, men å avdekke og dokumentere krigsforbrytelser, som tortur og overgrep. Russerne har etterlatt seg en mengde massegraver med sivile i områdene hvor de har måttet trekke seg tilbake, sa Valeriya Egoshina.

 

Journalist og borger

– Dekker dere mulige krigsforbrytelser og overgrep gjort av soldater på begge sider? spurte programleder Hege Moe Eriksen (NRK).

– Det er vanskelig å ha på objektive briller nå. Vi er journalister, men vi er også borgere av Ukraina. Før krigen jobbet mange av oss med å avdekke kriminalitet og kritikkverdige forhold i Ukraina., for eksempel korrupsjon. Det er naturlig nok ikke hovedfokus nå, svarte gravejournalisten.

Norsk Presseforbund (NP), Norsk Journalistlag (NJ), Norsk Redaktørforening (NR), Mediebedriftenes Landsforening (MBL), Norsk Lokalradioforbund, IPI Norge, Fagpressen og Landslaget for Lokalaviser sto sammen bak markeringen av Pressefrihetens dag på Pressens Hus i Oslo.