– Vi må snakke om fornøyde frilansere

Gull og Gråstein-konferansen

Mange snakker om de stressa frilanserne. Faktum er at vi er mange fornøyde frilansere. Og er du stressa så er det måter å redusere dette på, viser Gabrielle Graatruds masteroppgave.

Hva kan man lære av hvordan dagens frilansjournalister takler stress og utrygghet i en usikker hverdag? Dette er utgangspunktet for frilanseren Gabrielle Graatruds masteroppgave «Tryggende mestringstro» ved NTNU.

Stress kan beskrives som uroen for ikke å mestre det man driver med.

– Nøkkelen er å ha en mestringstro. Tro på at du klarer det. Det fine er at mestringstro på et område kan smitte over på andre områder. Du kan også få mestringstro ved å se andre mestre ulike ting, sa Graatrud.

– Derfor må vi snakke sammen, konkluderer frilansjournalisten.

Mange årsaker til stress

Gabrielle Graatrud intervjuet seks andre veletablerte frilansjournalister for å finne ut av hvordan de mestret stress og utsikkerhet i en hverdag uten tryggheten i fast ansettelse. På Gull og Gråstein-konferansen i Larvik hadde hun en samtale med to av frilansjournalistene som er intervjuet i oppgaven, Guri Wiggen og Geir Røed.

Graatruds masteroppgave viste at det ikke finnes noe fasit for frilansernes opplevelse av stress. Det er veldig forskjellige ting som stresser dem.

– Jeg blir stressa for økonomien. Jeg godtar å ha dårligere lønn for å kunne styre selv og jobbe med det sakene og temaene som ligger nærmest meg. Men usikkerheten rundt det å hele tiden måtte skaffe nok betalte oppdrag kan jeg kjenne på, fortalte Wiggen.

Geir Røed opplever det annerledes. Han er Ikke bekymret for økonomien.

– Men jeg blir stressa dersom sakene mine ikke blir lest, fordi jeg er jo helt avhengig av det hvis jeg skal få solgt flere saker, sa Røed..

Bestemme selv og ha et fellesskap

Det er tre ting som gjør at frilansere mestrer, har det bra og er en fornøyd frilanser; Autonomi, kompetanse og tilhørighet.

Å få bestemme selv over arbeidshverdag og oppgaver er en viktig motivasjon. Mulighet for kompetansebygging er også sentralt.

– Frilanseren trenger også å høre til et fellesskap. De har behov å snakke med andre, og lære av hverandre om selvledelse. Derfor må vi lage møteplasser. Har du mestringstro, så blir du mindre stressa. Og dette kan du lære av andre, sa Gabrielle Graatrud. Hun er nettopp blitt styremedlem i NJ Frilans.

– Vi kunne begynne med mindre krangling på frilansmøtene og heller dele erfaringer. Vi må vise fram oss som er fornøyde frilansere, sa Geir Røed.