Artikkelen er mer enn ett år gammel

Vil ha med frilansere i lokallaget

Lokallagslederne i NJ over hele landet ber frilansere ta kontakt. - Frilanserne er en naturlig del av medlemsmassen i Oslo Journalistlag (OJ), sier leder, Jathushiga Bridget Rajah, som selv har vært frilanser.

Tekst: Lisbet Jære / NJ Frilans

Som medlem av NJ Frilans er du også medlem av NJs lokallag der du bor på lik linje med de fast ansatte.

På NJs styrkeløft for tillitsvalgte i slutten av november, etterspurte flere lokallagsledere kontakt med frilansere.

– Mange av arrangementene er like relevante for frilansere som for fast ansatte. Vi kan også lage arrangementene spesielt for frilansere. I tillegg kan det å engasjere seg i lokallag være bra for
frilansernes nettverk, sier Hanne Høyland, nyvalgtleder i Stavanger lokallag.

Hun ønsker å åpne for at en representant for frilanserne er med på styremøtene, og oppfordrer frilanserne i Stavanger-regionen til å ta kontakt.

Godt samhold og forståelse
En stor del av frilanserne bor i Oslo og tilhører Oslo Journalistklubb (OJ) som har hele 3700 medlemmer. Nyvalgt ledere, Jathushiga Bridget Rajah, jobber nå for LO Media, men for noen år tilbake tok hun sluttpakke i NRK i Trondheim for å flytte til Oslo og bli frilanser.

Hun er opptatt av et godt samhold og forståelse mellom fast ansatte og frilansere.

– Som frilanser opplevde jeg hvor dårlige rettighetene er for dem som står utenfor ordinært arbeidsliv, og det provoserte meg veldig.

Noe positivt som har skjedd er økt forståelse for at frilansere og fast ansatte er i samme båt. Fast ansatte ser at anstendige honorarer til frilansere også en er viktig kamp for deres arbeidsplasser, et skrekkscenario er at fast ansatte sies opp for å erstattes av billige frilansere.

Brobygger mellom fast ansatte og frilansere
Noe av det flotte med å være engasjert i et lokallag er at det er en slags brobyggere mellom ansatte i ulike mediehus, frilansere og redaksjonsklubb, mener Rajah.

– Det er viktig at vi fasiliteter for slike møtepunkter, at frilansere føler seg integrert i redaksjonsklubbene og redaksjonsklubbene ser de kan stille opp for frilansere, selv om de ikke har tariff.

Nå håper hun at de får midler til å lage små faglige arrangement rett etter jobb med enkel matservering der nye trender i bransjen tas opp. Arrangementene skal være like aktuelle for frilansere som fast ansatte.

Frilansere med i styret i Vestfold
Også lokallagslederen i Vestfold, Henrik Ulrichsen, ønsker å ha frilanserne med i laget. I Vestfold utgjør frilansere en stor del av medlemsmassen.

– Dessverre ser vi bare en håndfull av frilanserne i fylket komme på arrangementer. For oss er det viktig å få tak i gruppa, både for de diskusjonene vi har og for å få en god representasjon på faglige og sosiale arrangementer.

Ulrichsen har mål om at frilanserne er representert i styret og valgkomite, men skulle gjerne sett mer engasjement.

– Vi ønsker oss bedre tilbakemelding på hva frilansere er interessert i. I tillegg til at de er en viktig ressurs, så har vi gjensidig nytte av å vite om hverandre i forhold til honorarer og lønn.

Her er kontaktinfo til NJs 15 lokallag og ledere
https://www.nj.no/vare-lag/nj-lokallag/