Artikkelen er mer enn ett år gammel

Journalister rapporterer fortsatt i Afghanistan

Talibans maktovertakelse har gjort situasjonen for Afghanistans uavhengige medier og journalister enda mer desperat enn før. – Jeg lever med konstant frykt.

International Media Support (IMS) estimerer at 75 prosent av mediehusene i Afghanistan nå er helt eller delvis stengt siden august.

2 000 mediearbeidere har reist fra landet. Av de 6 000 som fortsatt befinner seg i landet, er situasjonen svært utfordrende.

– Jeg rømte til Kabul med min kone og mine barn da hjemprovinsen min falt, og Taliban tok kontroll. Siden har bevæpnede menn oppsøkt huset mitt og spurt etter meg, ringt til meg fra ukjente numre og truet meg og sagt at jeg har offentliggjort nyheter som går imot Taliban, sier en journalist som siden august har bodd i et «sikkert hus», driftet av AJSC.

Afghan Journalists Safety Committee (AJSC) er en frivillig organisasjon som ble etablert i 2009. Organisasjonen arbeider for å bedre sikkerheten for afghanske journalister gjennom opplæring og sikre hus. AJSC fortsetter med å hjelpe utsatte journalister og dokumentere overgrep, også etter at Taliban tok makten i Afghanistan.

Han har tidligere jobbet for både Reuters og Al Jazeera.

– Jeg lever med konstant frykt for min egen sikkerhet og for min families framtid. Det er flere måneder siden jeg har fått lønn, og mine barn går ikke lenger på skole, forklarer han.

Likevel, han fortsetter sitt arbeid, og er nå redaktør for et større nyhetsmedie i Kabul.

– Et slikt «sikkert hus» har stor betydning for meg, og alle journalister, som er i fare. Jeg håper at dette stedet forblir aktivt i lang tid fremover, sier han.

Les: In their own words: Afghan women journalists speak 

Behov for journalistikk

Siden Taliban kom til makten, har medier og journalister måtte navigere varsomt, og med store begrensinger i ytringsfriheten. Ikke alle fakta kan offentliggjøres.

– Dette er et stort problem i et land med tiltagende økonomisk krise og humanitære utfordringer, hvor nettopp tilgang til uavhengig informasjon er ekstra viktig, sier Line Wolf Nielsen i International Media Support, som samarbeider tett med AJSC.

– De innsamlede midlene fra NJs solidaritetsaksjon vil bli brukt til å styrke den afghanske mediesektoren, så den kan fortsette å eksistere og produsere pålitelig innhold, som både har offentlig interesse og motvirker desinformasjon, sier Nielsen.

Blant aktivitetene er både konkret støtte, trening og etterutdanning, samt samarbeid med medier som fortsetter å tilby relevant og uavhengig innhold.

I samarbeid med AJSC brukes midlene også på sikkerhetstiltak, som for eksempel sikre hus, slik at mediearbeidere er i stand til å beskytte seg selv mot trusler.

Se AJSC ukentlige rapporter om situasjonen i Afghanistan