• Hvor mye koster det å være frilanser?

    Viktige verktøy
    NJ Timepris, Minstesatsene og rammeavtalen mellom NJ og MBL er en praktisk treenighet.
    Med disse tre verktøyene ligger det meste til rette for at du skal kunne forhandle deg frem til respektable honorarer.

    I starten av enhver frilanstilværelse er det viktig å sette seg ned med kalkulatoren og regne på sine faste utgifter. Start med de konkrete utgiftene: Har du utstyr? Leier du en kontorplass? Reiser du mye? Det neste du bør se på er utgifter til pensjonssparing, feriepenger og forsikring, alt dette er kostnader som du må dekke. Gjør et estimat på hva en måned koster for din frilansvirksomhet og hvor mye du trenger i lønn. Hva skal til for å dekke et helt år? Det er ikke før du er bevisst på hvilke kostnader du har at du blir bevisst på hvilken timespris du bør sette deg.

    Med frihet kommer ansvar. Frilanstilværelsen kan være en økonomisk berg og dal-bane. Sørg for at du sparer opp penger til en bufferkonto. Du er aldri fri før du kan si nei til dårlig betalte oppdrag. Det kan oppleves som en ubehagelig utfordring å sette en pris på arbeidet sitt. Det er likevel viktig ha et bevisst forhold til hva tjenestene man tilbyr koster. Forhandling og prising er noe som krever øvelse, selvinnsikt og is i magen.

    Heldigvis finnes det verktøy som kan gi deg en pekepinn på hvilket nivå du burde ligge på.

    Hvert år kommer lønnsstatistikken til organiserte journalister ut. Her kan du se hva dine fast ansatte kollegaer tjener i de forskjellige mediehusene. Det må legges til grunn når du skal inn i forhandling. Tallene derfra kan du putte inn i NJ Timepris som kan brukes til å finne ut din ønskede årslønn eller timelønn. NJ Timepris er utviklet primært for frilansjournalister som er medlem av Norsk Journalistlag, men kan også brukes av andre. Noen av funksjonene er likevel forbeholdt medlemmer:

    • Medlemmer kan lagre sine data for gjenbruk, slik at de slipper å skrive inn grunnlagstallene hver gang de skal beregne sin timepris.
    • Medlemmer får direkte tilgang til oppdaterte nøkkeldata som NJs lønnsstatistikk og gjeldende satser for sykepenger osv. Disse er det da ikke nødvendig å legge inn manuelt.
  • Minstesatsene

    Minstesatsene baseres på den gjennomsnittlige årsinntekten til NJ-organiserte journalister med 10 års ansiennitet. Ansiennitet er antallet år man har jobbet i bransjen, samt relevant utdanning. Vi bruker 10 år for å gjøre satsene enklere å forholde seg til for nye frilansere. Har du mer ansiennitet? Bruk NJ Timepris til å finne ut din ønskede årslønn.

    Mange publikasjoner har i nyere tid lagt fram frilanskontrakter – som tar fra deg muligheten til å forhandle. Gjør en grundig vurdering om du har lyst å miste en av godene du har som frilanser: friheten til å si nei og friheten til å forhandle. Oppsøk kunder som respekterer deg – da kan du respektere deg selv også.

  • Rammeavtalen for frilansstoff

    I 2018 trådte den nye rammeavtalen mellom NJ og MBL (mediebedriftenes landsforening) i kraft. Avtalen skal sikre forutsigbare rammer og ordnede forhold for frilansoppdrag. Den gjelder for frilansere som er medlem av Norsk Journalistlag og medlemsbedriftene i MBL. I nyere tid har også LO Media sagt at de følger avtalen.

  • Avtalemal om kjøp og salg av frilansstoff

    Høsten 2020 ble NJ og MBL enige om en kontraktsmal for kjøp og salg av frilansstoff. Malen er basert på rammeavtalen. Malen skal forenkle prosessen og gjøre det mer forutsigbart når er frilanser og en oppdragsgiver inngår avtale. Gjennom avtalen blir partene enige om hva som selges/kjøpes, om opphavsrettigheter og om hvordan avtale honorarer og utgiftsdekning. En av mange fordeler ved å bruke malen er at en på forhånd kan klarere rettigheter vedrørende videresalg og stoffutveksling. Den viser også til paragraf 9 i rammeavtalen der det står at honorarer skal avtales med utgangspunkt iblant annet lønnsnivået til de fast ansatte i redaksjonen.

    Se avtalemalen