Åpenhetsloven er blitt et nyttig verktøy

– Med den nye Åpenhetsloven har journalistene et bedre verktøy til å følge opp tips og få ut informasjon, sa NJ-advokat Ina Lindahl Nyrud da BI inviterte til seminar ett år etter loven ble innført.

Loven krever at bedriftene blir bevisste om menneskerettighets- og arbeidsforhold i egen virksomhet og leverandørkjede. De må også rapportere om dette.

Tradisjonelt har journalister slitt med tilgang til denne typen informasjon, sa Nyrud.

Mediene har en annen rolle enn å framstille bedriftenes ofte pudrede glansbilde i rapportene.

 

Sosial bærekraft

Åpenhetsloven trådte i kraft 1. juli 2022. Formålet med loven er å «fremme virksomheters respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i forbindelse med produksjon av varer og levering av tjenester, og sikre allmennheten tilgang til informasjon om hvordan virksomheter håndterer negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold.»

Loven gjelder for det private næringslivet og nærmere 9000 virksomheter omfattes av den, i motsetning til Offentlighetsloven (Offentleglova) som gjelder for det offentlige.

 

Hjelper i innsynssaker

Norsk Journalistlag får jevnlige henvendelser fra journalister som trenger råd og hjelp i innsynssaker.

– Vi holder kurs og hjelper journalister blant annet til å formulere innsynskrav. Du trenger litt erfaring for å bli god på dette, sa NJ-advokat Ina Lindahl Nyrud.

 

Trenger erfaring og forskning

På frokostseminaret i regi av BI senter for bærekraft og energi og Norges kontaktpunkt for ansvarlig næringsliv var det enighet om at det gjenstår å se om Åpenhetsloven virker etter hensikten. For å finne ut at dette må rapporteringen settes i system. Det trengs forskning på dette.

 

Noen aktuelle lover til bruk i journalistisk arbeid:

Åpenhetsloven – Lov om virksomheters åpenhet og arbeid med grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold

  • § 1. Lovens formål: Loven skal fremme virksomheters respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i forbindelse med produksjon av varer og levering av tjenester, og sikre allmennheten tilgang til informasjon om hvordan virksomheter håndterer negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold.

Offentleglova – Lov om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd

  • § 1. Lovens formål: Formålet med lova er å leggje til rette for at offentleg verksemd er open og gjennomsiktig, for slik å styrkje informasjons- og ytringsfridommen, den demokratiske deltakinga, rettstryggleiken for den enkelte, tilliten til det offentlege og kontrollen frå ålmenta. Lova skal òg leggje til rette for vidarebruk av offentleg informasjon.

Miljøinformasjonsloven – Lov om rett til miljøinformasjon og deltakelse i offentlige beslutningsprosesser av betydning for miljøet

  • § 1. Lovens formål: Denne loven har til formål å sikre allmennheten tilgang til miljøinformasjon og derved gjøre det lettere for den enkelte å bidra til vern av miljøet, å verne seg selv mot helse- og miljøskade og å påvirke offentlige og private beslutningstakere i miljøspørsmål. Loven skal også fremme allmennhetens mulighet til å delta i offentlige beslutningsprosesser av betydning for miljøet.