Artikkelen er mer enn ett år gammel

Enighet i lønnsoppgjøret for journalistene i NRK

Det var kampen for å få tariffestede rettigheter for vikarer og midlertidig ansatte som gjorde at forhandlingene varte 49 timer på overtid. NJ og NRK er i dag blitt enige i årets lønnsoppgjør. Alle journalister får et lønnstillegg på 6750 kroner.

5000 kroner gis med virkning fra 1. april. I tillegg får alle journalister 1750 kroner fra en pott, etterbetalt fra 1. juli. Ulempetilleggene økes med 1,4 prosent og minstelønnssatsene med 5 prosent.

– Dette har vært et vanskelig oppgjør, ikke minst på grunn av koronasituasjonen samfunnet befinner seg i.  Det har skapt strenge rammer for oss og for resten av samfunnet.

Men vi tar med oss dette: Vi sa på forhånd at vi måtte sikre alle medlemmene våre en reallønnsvekst- og det har vi klart med god margin, sier NJs forhandlingsleder i NRK, Rolf Johansen. Partene jobber med en avtale som øker tilskuddet til STUP-ordningen med 50 % fra neste år.

-Det betyr at vi kan dele ut langt flere og større stipender.

Bedre vilkår for vikarene

Dette er altså et hovedoppgjør og NJ har lagt mye vekt på å forbedre viktige delerav Journalistavtalen.

-For oss var det viktig å få på plass bedre vilkår for vikarer og midlertidig ansatte i NRK, sier Rolf Johansen. Det er en kjerneoppgave for NJ å skape mer stabilitet og tryggere rammevilkår for disse medlemmene. Det har vi klart ved å sikre at midlertidig ansatte, som har jobbet i NRK i mer enn 9 måneder, har fått rett til å søke på internt utlyste faste stillinger i samme avdeling. Vi mener at også NRK er tjent med det, sier Johansen.

I tillegg er partene enige om en avtale som innebærer at vikarer har rett til å fortsette i stillingen dersom den de er vikar for blir lenger borte fra stillingen enn først antatt.

-Dette var viktig for oss fordi vi i årevis har sett den ene vikaren bli byttet ut med den andre for å fylle opp en stilling der en fast ansatt er ute for en lengre periode. Målet med bestemmelsen er å gi midlertidig ansatte mer forutsigbarhet. Det er vi fornøyd med, sier NJs forhandlingsleder i NRK. Han leProtokoll NRKJ 2020 (4)
Size : 152 kB Format : PDF
gger ikke skjul på at det satt langt inne å få dette i havn.