Artikkelen er mer enn ett år gammel

Spennende rettsforhandlinger om Riksadvokatens innsynsnekt

– Jeg er fornøyd med hvordan VG, NR og NJ sine argumenter er blitt fremført for Høyesterett, sier NJ-advokat Ina Lindahl Nyrud. Se forhandlingene i opptak her.

9. og 10. februar behandlet Høyesterett søksmålet fra VG, Norsk Redaktørforening og Norsk Journalistlag mot Riksadvokaten.

– Våre prosessfullmektiger Halvard Helle og Halvor Manshaus fra Advokatfirmaet Schjødt har i sin gjennomgang av nyere rettspraksis fra Menneskerettsdomstolen, vist at det har vært et paradigmeskifte i spørsmålet om innsyn, sier Lindahl.

Det oppstilles klare vilkår som skal brukes i innsynsvurderingen, straffesaksdokumenter står ikke i noen særstilling, og det foreligger etter vår mening derfor en plikt til å gi innsyn i saksdokumentene VG har etterspurt.

På bakgrunn av sakens betydelige offentlige interesse, fikk NJ tillatelse til å strømme og gjøre lyd- og bildeopptak av den digitale ankeforhandlingen.

Normalt tar det omtrent tre-fire uker før avgjørelser fra Høyesterett kommer.

Domsavsigelsen vil også skje ved fjernmøte.

Opptak dag 1

Opptak dag 2

Bakgrunn

Hør Norsk Redaktørforenings podkast – Innsynskrav i Høyesterett – eller les Innsynsnekt til Høyesterett for mer bakgrunnsinformasjon.

Les også:

Advarer Høyesterett mot å nekte VG innsyn: – Vil kunne ha en nedkjølende effekt (m24.no)