Artikkelen er mer enn ett år gammel

Krass kritikk av forslag om digitalt grenseforsvar

Dramatisk, oppsiktsvekkende, ubegripelig, stor skuffelse, mangel på forståelse og mangel på vilje - er karakteristikker Norsk Journalistlag, sammen med Norsk Presseforbund og Norsk Redaktørforening bruker på forslaget fra Lysne II-utvalget om digitalt grenseforsvar. Det er særlig overvåkningen av kommunikasjon mellom kilder og journalister som gjør presseorganisasjonene urolig.

I en felles høringsuttalelse mener derfor NJ, sammen med NP og NR, at Lysne II-utvalgets forslag må avvises. Før forslaget eventuelt kan vedtas, må det etablereres tilpasninger for at kildevernet i tilstrekkelig grad skal sikres og respekteres, konkluderer organisasjonene.

Lysne II-utvalgets forslag innebærer at den militære etterretningen kan få mulighet til en massiv overvåking og innsamling av så vel metadata som innholdsdata fra helt legitim kommunikasjon mellom norske borgere.

«Etter vårt syn er det helt åpenbart at innføring av et system som det Lysne II-utvalget legger opp til, vil ha en betydelig «nedkjølende» effekt på potensielle kilders ønske om å ta og ha kontakt med journalistiske medier», skriver NP, NR og NJ i sin høringsuttalelse.

-Lysne II-utvalgets forslag går lengre enn Datalagringsdirektivet, fordi det innebærer at også innholdet i kommunikasjonen skal kunne overvåkes, sier NJs medierettsadvokat Ina Lindahl Nyrud.

Hun mener det er oppsiktsvekkende at forslagene ikke er vurdert i lys av ekspertutredningen som Hans Petter Graver og Henning Harborg utarbeidet på oppdrag fra Justis- og Samferdselsdepartementet, og som førte til at en eventuell norsk lagringslov ble avvist i 2015. Hovedbegrunnelsen for dette var at ekspertene i usedvanlig klar juridisk tale trakk den slutningen at det er tvilsomt om regler vedrørende datalagring vil la seg forene med kildevernet.

-Da er det rett og slett ubegripelig at Lysne II-utvalgets forslag kan vedtas uten ytterligere rettsikkerhetsgarantier for kildevernet, sier Nyrud.

Se Regjeringens arbeid med Lysne II-utvalget her.