Artikkelen er mer enn ett år gammel

Mediene har en kritisk samfunnsfunksjon

Norsk Journalistlag ber justiskomiteen understreke betydningen av medienes kritiske samfunnsfunksjon under kriser og alvorlige hendelser.

Erfaringer fra håndteringen av koronakrisen danner en solid basis for å anføre at medienes samfunnsrolle har vært avgjørende for å opprettholde befolkningens trygghet og velferd. Det inkluderer ikke bare pressens mulighet til å legge til rette for at myndighetene kan nå ut til innbyggerne med informasjon, men også behovet for journalistikk om krisesituasjonen.

Norsk Journalistlag er derfor glade for at det i stortingsmeldingen “Samfunnssikkerhet i en usikker verden” understrekes at regjeringen har utarbeidet en utvidet liste over hvilke funksjoner som anses som kritiske knyttet til koronapandemien. Ansatte i disse funksjonene har behov for særskilte unntak for å holde samfunnet i gang. Mediene står heldigvis oppført her. Dette har betydning for journalisters arbeidsbetingelser.

NJ mener den oppdaterte listen bør tjene som grunnlagsdokument og veiledning for videre arbeid innenfor samfunnssikkerhets- og beredskapsområdet.

Les NJs innlegg til høringen i Justiskomiteen her

Les også:
– Regjeringen må utvide den samfunnskritiske funksjonen til mediene