Artikkelen er mer enn ett år gammel

– Nå vil vi høre din mening

LS-nytt

Norsk Journalistlags landsstyre kommer ikke til å fremme forslag om å endre navn, eller at NJ skal åpne for at innholdsmarkedsførere kan bli medlemmer.

6.-8. juni hadde landsstyret møte i Finnmark. På agendaen sto blant annet organisasjonsutvalgets innstilling og en presentasjon av medlemsundersøkelsen som ble gjennomført i vår.

– Debatten rundt spørsmålet om NJs framtid stopper ikke med landsstyrets holdning. Det er gjort noen avklaringer som er viktige. Navneendring kan fortsatt bli et tema under landsmøtet neste år, men da må andre fremme det. Det kommer ikke fra landsstyret, sier Norsk Journalistlags lederduo Dag Idar Tryggestad og Hege Fagerheim.

Skal høre hele organisasjonen

Landsmøtet vedtok i 2021 at NJ skal legge til rette for at landsmøtet i 2023 kan ta stilling til eventuell endring av medlemsgrunnlag og navn.

På juni-møtet diskuterte landsstyret et høringsnotat som går ut til alle medlemmer før sommeren, med frist for innspill 20. september.

– Nå er det opp til medlemmene å peke retning for hvordan debatten om organisasjonen skal tas inn mot landsmøtet neste år. Det vi trenger innspill på gjennom høringen er blant annet en avgrensning av roller og funksjoner. Mangfoldet er stort, og vi organiserer allerede mange ulike grupper.

Se høringsnotatet.

I medlemsundersøkelsen svarer 61 prosent at det er yrkesgrupper eller funksjoner på sin nåværende arbeidsplass som ikke er medlem i NJ, men som burde være det.

– Og her trenger vi mer input fra medlemmene om hvilke yrkesgrupper og funksjoner dette er, sier Fagerheim.

Lønnsoppgjør

Landsstyret gikk også grundig gjennom lønnsforhandlingene som er gjennomført så langt i år.

– Tidligere var diskusjonene rundt lønnsoppgjørene sesongbaserte. Nå har det blitt et gjennomgående tema hele året, og landsstyret er tett på, sier Tryggestad.

– Og når det gjelder de lokale forhandlingene i MBL-området, som skal gjennomføres framover, skal de lokale tillitsvalgte ha høye forventinger. Tillegget som ble avtalt sentralt i april, tar høyde for gode lokale oppgjør. Samtidig ser vi nå en prisvekst som krever gode lokale oppgjør for å opprettholde kjøpekraften, sier  Tryggestad.

Mangfold

I Alta besøkte landsstyret NRK Finnmark. Redaktør Robin Mortensen fortalte blant annet om utfordringene knyttet til rekruttering.

I Kautokeino ble det møter med Liv Inger Somby, tidligere klubbleder i NRK Sápmi, nå direktør ved avdeling for kommunikasjon ved Sametinget og medlem av Regjeringens Sannhetskommisjon og Máret Steinfjell, medlem Samisk Journalistforening.

– Vi fikk høre om hverdagen til samiske journalister. Vi fikk tydelige vitnesbyrd om det å bli utsatt for hets og ugreie kommentarer i forbindelse med journalistisk arbeid. Dette er innsikt vi tar med oss inn i NJs arbeid med mangfold, som nå blir en integrert del av NJs opplæring av tillitsvalgte, sier Tryggestad.