Artikkelen er mer enn ett år gammel

NJ Frilans: Tre gode kandidater til NJs landsstyre

Frilanserne Brian Cliff Olguin, Audun Hasvik og Kyrre Lien er blant kandidatene som NJs valgkomité har presentert før landsmøtet i NJ. Ifølge lederen av NJ Frilans, Oddrun Midtbø, er de tre svært gode kandidater. Brian Cliff Olguin frontes som NJ Frilans sitt førstevalg.

Landsmøtet arrangeres fra tirsdag 26. mars – torsdag 28. mars. Da samles 149 delegater på Fornebu, for blant annet å snekre sammen det videre arbeidet for NJ i den kommende toårs-perioden. Alle de tre kandidatene fra NJ Frilans ser fram til noen spennende dager sammen med kolleger fra hele landet.

Tre med bred kompetanse
Alle tre har lang fartstid i organisasjonen og alle sammen er sentrale i NJ Frilans og styrearbeid.

Brian Cliff Olguin er dokumentarfotograf, bosatt i Oslo. Sist uke ble han vinner av «Årets bilde» i regi av pressefotografenes klubb.

Les mer om da Brian Cliff Olguin vant prisen for «Årets bilde».

Brian: Opptatt av utenforskap

I sitt arbeid er Olguin opptatt av utenforskap og ulikheter i samfunnet. Han er NJ Frilans sin frontkandidat til å bekle et sete i landsstyret. Han har mange års erfaring fra frilansarbeid, og er nestleder i NJ Frilans. Han har latin-amerikanske foreldre, og har vokst opp på Holmlia i Oslo. – Som journalist er jeg opptatt av de sosiale utfordringene vi har i samfunnet, som for eksempel økende økonomisk ulikhet.

Her finner du Brians hjemmeside

Brian ble medlem i NJ, først som student i perioden 2009 – 2012, deretter hadde han en liten pause fram til 2014 da han igjen meldte seg inn i NJ. Han har studert fotojournalistikk ved Høgskolen i Oslo (nå OsloMet), men har også en mastergrad i journalistikk fra Universitetet i Oslo.

Her forteller Brian hvorfor han er tillitsvalgt i NJ Frilans. (Video: Oddrun Midtbø)

Kartlegging av medlemmer
Brian har klare ambisjoner i sitt arbeid som tillitsvalgt. – Slik jeg ser det bør vi få på plass fakta om både medlemmer og potensielle medlemmer. Det som er vanskeligst er det sistnevnte, men her er det mulig å tenke bredere og kanskje samarbeide om undersøkelser slik vi i NJ Frilans gjør i samarbeid med Fritt Ord, Kritikerlaget og NFFO. Han tenker da på en arbeidskårsundersøkelse som er under planlegging og som skal gjennomføres.

Han mener at fagforeningsarbeidet er viktig i NJ Frilans. Han vil bruke tid ute blant journalister, møte dem og gi dem tilliten til at sammen er vi sterke. Folk trenger å bli sett, og det tror jeg flere ikke har følt fra NJ – dessverre. Olguin er også opptatt av at alle skal ha en inntekt å leve av. Det betyr at også kårene til midlertidige og frilansere må styrkes, samtidig som faste ansattes vern ivaretas. Han sikter da blant annet til en styrking av frilanshonorarene, men også styrking av rettigheter hos både midlertidige og fast ansatte. I verste fall kan en mangel på dette resultere i en «Brain drain», hvor flinke, kritiske blikk, ører og penner ikke gidder mer av dårlige arbeidsforhold i bransjen, og heller ser til helt andre bransjer eller PR og kommunikasjon, avslutter Brian Cliff Olguin på vei til årets landsmøte.

Audun: Mange jern i ilden
Audun er snart 62 år, bor i Notodden er gift og har fire barn. Det er ikke bare fagforeningsarbeid som tirrer ham, både politikk, samfunn, kunst og litteratur er blant interessefeltene. I tillegg til hage og fotball.

– Jeg ønsker å kjempe for lokale forhandlinger slik at de ansatte får sin rettmessige del av verdiskapinga, sier Audun. – Vi må aktivt arbeide for at frilanserne ikke «utkonkurrerer» fast ansatte ved at rammeavtalene blir brutt. Han slår også et slag for ytringsfriheten og vil arbeide mot all form for knebling av denne.
Audun er en av mange frilansere i journalistfellesskapet Norpublica. De arbeider med kritisk og undersøkende, datadrevet journalistikk.

Her kan du lese mer om journalistfellesskapet Norpublica (Følg linken).

I tillegg blir det mye arbeid med NJ Frilans, og Audun er også en pådriver for arbeidskårsundersøkelsen som planlegges. Andre oppgaver han nevner er NJ Telemark og høstens Gull & Gråsteinkonferanse.

I dette korte videoklippet forteller han selv hvorfor han er tillitsvalgt i NJ Frilans. (Video: Oddrun Midtbø)

Kyrre: – Vil skape forbedring for medlemmene
Kyrre er blant de yngre som sikter inn mot et verv som representant i landsstyret. Han bor i Oslo, er samboer, og jobber mye med lengre, redaksjonelle reportasjer og prosjekter. Han studerte fotojournalistikk på OsloMet, men har også noe arabisk språkutdanning. Han har frilanset siden han var 16 år, men ble NJ-medlem i 2008. I 2014 vant han prisen «Årets bilde».

Kyrre Lien.

– Fagforeningsarbeid er kjernen i norsk arbeidsliv og har en lang tradisjon. Det å få være med på den kampen, setter jeg stor pris på, sier Kyrre. – Jeg ser vi har mulighet til å faktisk skape en forbedring for våre medlemmer, og det er utvilsomt et givende arbeid, sier han.

Her kan du lese mer om Kyrres liv bak kamera + litt mer.