Artikkelen er mer enn ett år gammel

NJ vil bedre frilanseres arbeidsvilkår

Brian Cliff Olguin, nestleder i NJ Frilans, mener skolering av frilansere og oppdragelse av oppdragsgivere er veien å gå for å bedre frilanseres arbeidsvilkår.

“Jeg er veldig glad for denne rapporten. Den gir oss et viktig bilde av frilansernes arbeidsvilkår. Så nå vet vi mer, også om hva vi må jobbe videre med, sier NJs leder Hege Iren Frantzen.

Rapporten “Høy trivsel – usikre kår. Frilansundersøkelsen 2019” ble presentert Under Fritt Ords konferanse om frilansernes arbeidsvilkår, 25. september 2019.

Studien er finansiert av Fritt Ord og gjennomført av medieforskerne Birgit Røe Mathisen ved Nord universitet og Anders Graver Knudsen ved OsloMet. Medieforskerne har kartlagt norske mediefrilansernes trivsel, forhold til oppdragsgiver og lønns- og honorarutvikling.

Deltakerne omfatter NJ Frilans, Kritikerlaget og Pressefotografenes klubb.

NJs leder Hege Iren Frantzen i samtale om rapporten med medieforsker Anders Graver Knudsen.

Hovedfunn

Medieforskerne oppsummerer funnene under to overskrifter:

Høy trivsel og faglige muligheter

  • Trives godt – ingen negativ utvikling i trivsel
  • Høy utdanning, faglig kompetente
  • Motiveres av faglige muligheter, frihet og fleksibilitet
  • Ulik grad av frivillighet, men halvparten er frilansere av eget valg

Prekariat på elendige kår

  • Lav lønn
  • Ikke mulig å leve kun av frilansing
  • Mangler sikkerhetsnett i form av pensjonsspareordning og forsikringer
  • Negativ lønnsutvikling
  • Oppdragsgivere følger ikke satsene

Anders Graver Knudsen og Birgit Røe Mathisen presenterte funnene i frilansundersøkelsen 2019.

“Det er et stort paradoks at 75 prosent av de spurte i undersøkelsen forteller om så høy trivsel, samtidig som de har så dårlige arbeidsvilkår”, mener Røe Mathisen og Anders Graver Knudsen.

Mangler sikkerhetsnett

I undersøkelsen oppgir så mange som to av tre av de spurte at de ikke har investert i privat sykeforsikring eller opprettet en egen pensjonsordning.

“At frilansere trives veldig godt i jobbene sine er flott, men: Frilansere jobber mye helg og kvelder og de tar lite fri, og når det skjer i en kombinasjon av at de ikke har et sikkerhetsnett, så kan det bli alvorlig for en gruppe yrkesaktive i samfunnet. Det er det grunn til å være bekymret over”, sier Hege Iren Frantzen, leder i Norsk Journalistlag.

“I tillegg til det som kommer fram om lønn, så er jeg kanskje mest overrasket over at det er såpass mange frilansere som ikke har forsikret seg. Det er i ingens interesse at frilansere ikke skal ha et sikkerhetsnett”, sier Frantzen.

NJ tilbyr allerede en forsikring som er rimeligere enn andre.

Hun mener at NJ må samarbeid med andre bransjeorganisasjoner for å sikre enda bedre forsikringsvilkår for frilansere.

NJs leder Hege Iren Frantzen i debatt med DNX-sjef Siri Skaalmo og Pål Nedregotten i Mediebedriftene, MBL.

Skape forhandlingsklima

Rapporten forteller at frilansere stort sett får dårligere betalt enn faste ansatte. Halvparten av de som har svart oppgir at de tjener under 250 000 kroner i året. Av de som lever 100 prosent av frilansarbeid, oppgir en av fem at de har en inntekt under 250 000 kroner i året.

Bransjelønnen for journalister ligger på 620 671 kroner i året. 22 prosent av de spurte tjener mer enn bransjelønn.

NJs leder Hege Iren Frantzen og Brian Cliff Olguin, nestleder i NJ Frilans, mener undersøkelsen til en vis grad bekrefter et bilde de allerede er kjent med om frilansere og lønn.

“Jeg blir bekymret når jeg møter frilansere som forteller at de i møte med oppdragsgivere forteller at de nærmest får et diktat og at det ikke er forhandlinger om pris. Vi må få til de forhandlingene bedre”, sier Hege Iren Frantzen.

Skolering

Begge er opptatt av at frilansere og oppdragsgivere tar i bruk eksisterende verktøyer, som NJs frilanssatser og rammeavtalen med MBL

Men det er til syvende og sist oppdragsgiver og frilanser som må bli enige. Vår oppgave derimot er å bevisstgjøre dem. NJ Frilans jobber allerede veldig godt med dette og det er en jobb vi skal fortsette, sier Frantzen.

“Vi må snakke om frilanssatsene og rammeavtalen og vi må passe på at den blir brukt”, sier hun.

Brian Cliff Olguin, nestleder i NJ Frilans, er opptatt av å skolere frilansere og å oppdra oppdragsgivere.

“Vi må øke forståelsen for hva det koster å være selvstendig næringsdrivende. Så mange som mulig må kjenne til hvor mye det koster oss å være frilansere”, sier Olguin.

Olguin tror at myten om frilanseren som “en lykkelig og fattig kunstner” til en viss grad finnes. Han mener derfor NJ Frilans har en viktig oppgave med å profesjonalisere frilanserne.

“Frilansere må tenke bedrift fra første dag! For selv om du ønsker å selv-realisere deg, så er det fint å kunne ta fire-fem uker ferie og å være hjemme med sykt barn”, sier Olguin.

Han var selv en av flere foredragsholdere under NJ Proffkurs nå nylig.

Rapporten: «Høy trivsel – usikre kår. Frilansundersøkelsen 2019», av Anders-Graver Knudsen og Birgit Røe Mathisen.