Artikkelen er mer enn ett år gammel

Ny medieansvarslov

Kulturdepartementet har levert et grundig og gjennomtenkt forslag til ny medieansvarslov. Norsk Journalistlag foreslår likevel vesentlige endringer knyttet til redaktøransvaret.

I vår la Kulturdepartementet frem forslag til ny medieansvarslov. Denne loven angår viktige bestemmelser om journalisters arbeidsvilkår, og Norsk Journalistlag har jobbet tett på lovgivningsprosessen underveis.

– Vi er svært tilfredse med at forslagene i hovedsak er i tråd med våre standpunkter. Det gjelder blant annet redaktøransvaret for nettdebatter, der departementet foreslår en god regulering som kan bidra til å støtte opp under de presseetiske normene, sier advokat Ina Lindahl Nyrud og nestleder Dag Idar Tryggestad i Norsk Journalistlag.

Norsk Journalistlag mener departementet generelt har funnet en riktig balanse mellom ytringsfriheten og rettigheter som kan gi grunnlag for begrensninger i denne, men er kritisk til at departementet ikke foreslår et eneansvar for redaktøren av redaksjonelt stoff.

– Den enkelte journalist kan ikke holdes ansvarlig for noe vedkommende ikke har myndighet over, sier Lindahl og Tryggestad.  

I sin høringsuttalelse trekker NJ fram særlig 4 punkt som må endres i forslaget fra departementet:

  • Lovens virkeområde, som skaper problemer for enkelte deler av fagpressen.
  • Forslaget om imøtegåelsesretten.
  • Uteblivelsen av forslag om redaktørens eneansvar hva gjelder redaksjonelt stoff.
  • Manglende redaktøransvar for reklame og markedsføring.

 

Les hele høringsuttalelsen