Artikkelen er mer enn ett år gammel

Regjeringen tar ikke journalisters kildevern på alvor

– I sin ytterste konsekvens kan dette være kvelende på et levende demokrati.

Norsk Journalistlag (NJ) har levert to omfattende og viktige høringsuttalelser om kildevernet, der vi er kritiske til regjeringens forslag.

Den første gjelder Justisdepartements forslag til endringer i kildevernreglene i prosesslovgivningen.

Arbeidet kom bl.a. etter påtrykk fra NJ, og vi er derfor skuffet over at forslaget kun er en sikring av vernet, ingen styrking.

NJ mener tiden er moden for å innføre den svenske kildevernmodellen, som Kulturdepartementet også gikk inn for i fjor i arbeidet med medieansvarsloven.

Norske journalister vil dermed, i likhet med svenske kolleger, få en yrkesmessig taushetsplikt om anonyme kilders identitet.

Dette vil være mer i tråd med presseetikken.

NJ kjenner ikke til et eneste eksempel fra nyere tid der politiet korrekt har fulgt dagens kildevernregler ved ransaking og beslag.

Vi ønsker som i Sverige derfor også et generelt forbud mot at politiet kan etterforske en kildes identitet.

NJ er også skuffet over at departementet ikke følger opp Straffeprosesslovutvalgets forslag om en egen bestemmelse om vern av upublisert materiale.

Høyesteretts avgjørelse i Ulrik Rolfsen-saken i 2015, bør være en vekker for lovgiver om at norsk rettspraksis om slikt materiale, har vært i strid med praksis fra den europeiske menneskerettsdomstolen.

Les: NJ overrasket og skuffet over lovendringsforslag.

Etterretningsloven

Forsvarsdepartementet har lagt fram forslag til ny lov om Etterretningstjenesten, som bl.a. inkluderer bestemmelser om digitalt grenseforsvar.

NJ mener forslaget er i strid med Den europeiske menneskerettskonvensjonens bestemmelse om vern av anonyme kiler.

Forslaget vil utvilsomt gi journalister vanskelige arbeidsvilkår.

Hovedinnvendingen er at lovutkastet mangler tilstrekkelige og uavhengige kontrollmekanismer mot misbruk og vilkårlighet av fortrolig kommunikasjon mellom journalist og kilde.

Etter NJs mening kan ikke forslaget vedtas, uten at det etableres ytterligere rettssikkerhetsgarantier for vern av anonyme kilder.

Les: – Fare for nedkjølende effekt for journalisters kildetilfang

Høringsuttalelsene fra Norsk Journalistlag:

Lov om Etterretningstjenesten

Kildevernregler i Straffeprosessloven og tvisteloven