Artikkelen er mer enn ett år gammel

Stortingshøring om Kringkastingsrådet

Norsk Journalistlag ønsker primært å legge ned Kringkastingsrådet, og erstatte ordningen med en publikumskontakt som kun har fokus på de bredere temaer og diskusjoner, i regi av NRK selv. Da det ikke er politisk vilje til dette, støtter NJ regjeringens forslag om at Kringkastingsrådets mandat avgrenses mot medienes selvdømmeordning, og fremmer forslag om at samtlige av rådets medlemmer oppnevnes av Stortinget.

NJ-advokat Ina Lindahl Nyrud og leder i NJ i NRK, Rolf Johansen, deltok på den muntlige høringen i familie- og kulturkomiteen om kringkastingsloven.

Som allmennkringkaster skal NRK sikre et mangfoldig innholdstilbud av god kvalitet, fremme norsk innhold, kultur og språk, og har en viktig oppgave som folkeopplyser og et særlig ansvar for beredskap. Det er derfor viktig at NRK har en tett dialog med innbyggerne, slik at de kan gi tilbakemelding eller lufte engasjement og misnøye om virksomheten.

Norsk Journalistlag (NJ) er følgelig enig med Kulturdepartementet i at borgerne må ha anledning til en åpen behandling av klager over forhold ved allmennkringkasterens virksomhet som man mener ikke er i samsvar med oppdraget. Men Kringkastingsrådet er etter NJs oppfatning ikke lenger det organ som i best mulig grad oppfyller denne funksjonen. Klageordningen har store prinsipielle svakheter, og det er gode grunner for at ingen andre land har et tilsvarende råd. Dette er etter vår mening en særnorsk ordning fra en svunnen tid. Kringkastingsrådet trenger etter NJs syn ikke en fornyelse, men bør i stedet avvikles.

Se høringen her

Les hele det skriftlige materialet fra NJ