Ber om varige midler til lyd- og bildeopptak i retten

Positivt med midler til lyd- og bildeopptak i domstolene – men økningen må bli varig, sa NJ-advokat Ina Lindahl Nyrud under budsjetthøring i justiskomiteen.

I dag deltok NJ-advokat Ina Lindahl Nyrud i muntlig høring i justiskomiteen. I forslag til statsbudsjett for 2024, er det satt av 15 millioner til opptak av lyd og bilde i domstolene. Det er positivt, mener Nyrud.

– Men rammeøkningen gir kun mulighet til innkjøp og drift av slikt utstyr i én rettssal i hver rettskrets fra og med 2025. Med tanke på at vi har 23 tingretter, med til sammen 59 rettssteder, så er jo dette bare en start.

Hun ba derfor om at engangsbeløpet videreføres som en varig rammeøkning, med mål om at dette gjennomføres i alle domstoler senest innen fire år.

Les også: Statsbudsjettet 2024: – Lite å hente for mediene

Fortsatt ikke gratis tilgang til rettsavgjørelser

Nyrud uttrykte skuffelse over at arbeidet med å gi allmennheten og journalistene gratis tilgang til rettsavgjørelser, ikke er omtalt i fagproposisjonen. En arbeidsgruppe nedsatt av justiskomiteen, leverte sin anbefaling i desember 2020.

– Utredningen har blitt lagt til grunn for Domstolsadministrasjonens videre arbeid, men likevel følges ikke prosjektet opp i foreliggende fagproposisjon. Norsk Journalistlag ber heller ikke her om ytterligere midler i statsbudsjettet for 2024, men at komiteen sikrer prosjektets fremdrift gjennom et satsingsforslag for 2025, sa hun.