Statsbudsjettet 2024: – Lite å hente for mediene

Det er langt mellom de gode nyhetene for mediefeltet i forslaget til statsbudsjett for 2024.

Forslag til statsbudsjettet for 2024 ble presentert i dag. Der ble det blant annet klart at momsfritaket ikke gjeninnføres.

– At regjeringen ikke gjeninnfører momsfritaket for nyheter formidlet via lyd og bilde, er prinsippløst og alvorlig. Vi frykter at dette i verste fall vil sette innovasjon og utvikling på vent, sier leder i Norsk Journalistlag Dag Idar Tryggestad.

Mediestøtten foreslås økt med en forventet prisvekst på 3,8%, til 490 millioner.

– Selv om den generelle mediestøtten justeres for prisvekst, er det langt mellom de gode nyhetene for mediefeltet i dette statsbudsjettet. Det håper vi at et flertall på Stortinget vil sikre.

NRK får en økning på nesten 400 millioner. I flere medier, blant annet Journalisten, har statskanalen uttalt at de ikke kan se at NRK har blitt fullt kompensert for pris- og lønnsveksten i dette budsjettet.

– Dersom det er riktig at NRK ikke kompenseres på lik linje med øvrig pressestøtte, og i tråd med de fireårige styringssignalene, er det selvsagt noe som NJ forventer blir rettet opp.

Midler til lyd- og bildeopptak i domstolene

Men en viktig post er på plass. Norsk Journalistlag har ivret for øremerkede midler til digitalisering av domstolene. Her setter regjeringen av 15 millioner.

– Dette er viktig for å sikre at flere medier, spesielt de mindre, i større grad får anledning til å følge rettssaker. Det er bra både for rettssikkerheten, publikum og mediemangfoldet, sier Tryggestad.

Målet er ifølge regjeringen at alle tingretter skal kunne ta lyd- og bildeopptak ved minst ett rettssted i løpet av 2025.

Økt støtte til IJ og SUJO

Institutt for journalistikk (IJ) og Senter for undersøkende journalistikk (SUJO) har fått en økning i støtten.

– Det er positivt at regjeringen opprettholder støtten til IJ og Sujo. Satsing på kompetanseheving er viktig for mediebransjen både i dag og i fremtiden, sier Tryggestad.