Disse fikk Karina-stipendet 2024

Hedvig Idås og Naina Helén Jåma fikk Karina-stipendet 2024.

Stipendet ble delt ut av juryleder Bente Riise under Årets bilde-arrangementet fredag 15. mars. Begge vinnerne tar utgangspunkt i nære relasjoner, historie og identitet i sine prosjekter.

Eiendeler og minner i livets siste år

Hedvig Idås skal følge 10-15 mennesker på veien til sitt siste hjem. Gjennom foto ønsker hun å utforske menneskers relasjon til de tingene vi omgir oss med. I søknaden skriver hun:

“Hva gjør et rom til et hjem og hvor viktig er personlige eiendeler i livets siste år? Jeg håper å fange kontrasten mellom den nostalgiske sårheten i minnene som har vært, og de sterile institusjonelle rammene. Jeg vil dokumentere overgangen fra et hjem man har skapt og utformet selv gjennom et langt liv, til et liv innenfor rammene av en offentlig institusjon.”

Hva betyr det å være same i dag?

Naina Helén Jåma er selv same og vil bruke stipendet til å utforske hva det vil si å være same i dag.

Gjennom samtaler med mange ulike mennesker vil hun nærme seg svaret. For å finne ut hvordan folk opplever livet sitt som same, hva som blir arven videre, hvordan neste generasjon kan vere same. Hun skal intervjue og fotografere folk over flere år.

“Identitet er en konstant forhandling mellom individet, et oss og et dem. Når samfunnet (dem) har minimalt med kunnskap om «oss»-et kan forhandlingsrommet oppleves trangt og ubalansert. Dette prosjektet utforsker behovet av ett rom for å definere seg selv uten krav om å speile stereotypier om primærnæring, rasebiologi og landsdel,” skriver hun i søknaden.

Les også: Karina-stipendet til Halvorsen og Tislevoll

Juryleder Bente Riise under utdelingen. Foto: Brian Cliff Olguin

Deles ut årlig

Karina-stipendet er på 40 000 kroner og deles ut av Norsk Journalistlag årlig til inntil to personer som ønsker å videreutvikle seg som fotojournalist. Stipendordningen ble etablert til minne om Aftenposten-fotografen Karina Jensen, som døde av kreft 35 år gammel i 1998.

Juryen i år har bestått av Siv Dolmen, Marie von Krogh, Brian Cliff Olguin, Christine Tolpinrud og juryleder Bente Riise.

Les også: Karina-stipendene til Kleeb og Søndergaard