Artikkelen er mer enn ett år gammel

Karina-stipendet til Halvorsen og Tislevoll

Karina-stipendet 2023 er tildelt Ingrid Halvorsen og Jonas Yang Tislevoll.

Vinnerne av Karina-stipendet 2023 ble annonsert under Årets bilde-utdelingen 10. mars. Ingrid Halvorsen og Jonas Yang Tislevoll vant med hvert sitt prosjekt.

Japans selvmordstatistikk

Halvorsens “Land of the Blue”, tar utgangspunkt i selvmordsstatistikken i Japan. Arbeidet startet i 2018 og følgende spørsmål er drivkraften bak prosjektet:

“Japan var et av industrilandene med høyeste selvmordsrate, etter den økonomiske nedturen på 1990-tallet. I 2009 toppa det seg med cirka 31 000 selvmord. I dag har det minka til cirka 21 000 i året. Hva har skjedd i Japan, slik at over 10 000 mennesker har valgt å ikke ta sitt eget liv?”

Fotografisk utforsking av eget liv

Tislevoll fikk stipend for et prosjekt som beskrives som en fotografisk utforsking av seg selv, familierelasjoner, adopsjon, kvinnerettigheter og søk etter ei ukjent biologisk mor. Den 26. januar 1994 stod de på Fornebu, ei mor og en far fra Fitjar på Vestlandet, for å hente sitt tredje barn.

«Det er her mitt liv og mine minner starter. Hver morgen og kveld når jeg ser meg selv i speilet, får jeg en påminnelse om at jeg faktisk ikke ser ut som den vanlige nordmann. Hvert eneste år opplever jeg og andre adopterte rasisme, alt fra rasistiske kommentarer til blind vold. Dette har skapt en indre og tvungen driv i meg til å forstå min koreanske historie, men mest av alt min egen identitet. Gjennom oppveksten har jeg brukt mye tid på å klandre og være sint på min biologiske mor.»

Jonas Yang Tislevoll mottar prisen fra Bente Riise. Foto: Adrian Nielsen

Deles ut årlig

Karina-stipendet er på 40 000 kroner og deles ut årlig til én eller flere personer som ønsker å videreutvikle seg innen fotojournalistikk. Stipendordningen ble etablert til minne om Aftenposten-fotografen Karina Jensen i 1999. Karina døde av kreft 35 år gammel i 1998.

Les mer om stipendet og se tidligere vinnere på stipendets egen nettside