Artikkelen er mer enn ett år gammel

Engasjement for mangfold

LS-nytt

– Mangfold gir oss som fagforening bedre perspektiver, sa Knut Knudsen Eigeland, da han oppsummerte for landsstyret hvordan Norsk Journalistlag skal jobbe for mer mangfold i organisasjonen.

På landsmøtet i fjor ble NJs manglende mangfoldsarbeid løfta fram, og forslag om å prioritere dette framover fikk brei oppslutning.

Landsstyret har senere formulert dette som blant annet å utarbeide en mangfoldsplakat, som skal være forpliktende i alle ledd i organisasjonen, samt gjennomføre en undersøkelse og invitere til en fagdag.

En arbeidsgruppe fikk i oppdrag å komme med konkrete forslag til hvordan NJ skal jobbe med mangfold, også utover dette. Arbeidet er ledet av NRK-journalist Knut Knudsen Eigeland. Denne uka ga han landsstyret en løypemelding om arbeidet.

– Det er viktig å beholde «mangfold» som et paraplybegrep, og ikke snevre inn definisjonen. Vi må få fram de gode historiene og eksemplene som kan inspirere, engasjere og vise at mangfold gir oss som fagforening bedre perspektiver. Vi jobber nå med tanker om hvordan samle inn og dele konkrete eksempler vi alle kan lære av. Både valgkomiteer og klubbledere bør få innsikt og kunnskap, sa Eigeland.

Mer åpenhet

Et samlet landsstyre sluttet seg til forslaget om mer åpenhet i flere av sakene de jobber med. Hemmelighetskremmerier skaper avstand og en mistanke om at det pågår noe som ikke tåler dagens lys, var del av argumentasjonen.

– Endringen vi nå har vedtatt gjør at vi kommer tettere på tillitsvalgte og de tillitsvalgte kommer tettere på oss, sier Dag Idar Tryggestad.

Endringen i Møte-og dokumentåpenhet i NJ som ble vedtatt handler kort fortalt om at i saker som behandles lukket, kan landsstyret likevel vedta at hele eller deler av dokumentene blir tilgjengelige internt i organisasjonen, eller offentlig på et bestemt tidspunkt

Redaksjonell frihet

Landsstyret diskuterte også NRK-plakaten, som Kulturdepartementet har sendt ut på høring. NRK-plakaten gir rammene for NRKs samfunnsoppdrag, og landsstyret var særlig opptatt av å ivareta den redaksjonelle friheten og uavhengigheten.

Mer om NJs innspill til plakaten kan du lese neste uke, da høringsuttalelsen sendes til departementet.

Tariff

Forhandlingsutvalgene i NRK og MBL-oppgjøret orienterte landsstyret om forberedelsene til lønnsoppgjørene til våren.

Forhandlingene om hovedavtalen – den overordnet tariffavtale som regulerer kjørereglene mellom tillitsvalgte og ledelse – er allerede gjennomført mellom NJ og NHO/MBL.

Les: Sikrer at kildevernet skal ivaretas

– Vi er veldig fornøyde med at kildevern blir del av hovedavtalen. Det betyr at drøfting om personopplysninger og kontrolltiltak mellom tillitsvalgte og ledelse, også skal inkludere behandling av kildevern, sier Hege Fagerheim, som deltok i forhandlingene med NHO, sammen med NJ-advokat Elin Nykaas.

Se hvem som sitter i landsstyret.