Artikkelen er mer enn ett år gammel

Vi gratulerer fredsprisvinnerne

Fredag 10. desember mottok Maria Ressa og Dmitrij Muratov Nobels fredspris 2021, for sin modige kamp for ytringsfriheten.

– Jeg står foran dere som en representant for hver eneste journalist rundt om i verden, som er tvunget til å ofre så mye for å stå imot press for å holde fast ved våre verdier og vårt oppdrag, nemlig å formidle sannheten og stille makthaverne til ansvar, sa Maria Ressa, i sin tale i Oslo Rådhus.

– Uten fakta, ingen sannhet. Uten sannhet, ingen tillit. Uten tillit, ingen delt virkelighet, intet demokrati, sa Ressa videre.

Les Ressas nobelforedrag 

Muratov viste blant annet til tidligere prisvinnere i sin tale.

– Jeg er overbevist om at meningsfrihet, sammen med andre borgerrettigheter, er grunnlaget for fremgang. «Fred, fremgang og menneskerettigheter er uløselig knyttet til hverandre». Det er nødvendig å gjenta Sakharovs ord, fordi verden er ikke like glad i demokrati lenger. Det har oppstått en illusjon om at fremskritt kan oppnås gjennom teknologi og vold, ikke gjennom menneskerettigheter og friheter, sa Muratov.

Les Muratovs nobelforedrag

Modig kamp

Den Norske Nobelkomite tildeler fredsprisen til Maria Ressa og Dmitrij Muratov for deres innsats for ytringsfrihet, som er en forutsetning for demokrati og varig fred. Ressa og Muratov får prisen for sin modige kamp for ytringsfrihet i Filippinene og Russland. De er samtidig representanter for alle journalister som står opp for dette idealet i en verden der demokrati og pressefrihet har stadig trangere kår.

Markering for fredsprisvinnerne

Fredag feirer vi fredsprisvinnerne med appeller og lystog. Vi møtes på Jernbanetorget klokken 17.30, og går så opp mot Stortinget og Grand Hotell for å hylle og hilse på fredsprisvinnerne.

LES OGSÅ
Journalistene Maria Ressa og Dmitrij Muratov får fredsprisen 2021