Artikkelen er mer enn ett år gammel

18 nye kursledere i Indonesia

Den første uka i juli har Norsk Journalistlag, i samarbeid med IFJ Asia-Pacific, holdt kurs i sikkerhet og likestilling for 18 indonesiske journalister.

I løpet av fem effektive dager lærer Jane Worthington fra IFJ de kvinnelige journalistene teknikker og triks som gjør dem til supre kursledere selv.

Kursdeltagerne drilles i sikkerhet, både ute på oppdrag og hjemme i nyhetsredaksjonene, der de ofte er alene som kvinner og risikerer å måtte slåss både for sin integritet og egen sikkerhet.

Tar kunnskapen videre

De får nyttig likestillingskunnskap og informasjon om kvinners og journalisters rettigheter nasjonalt og internasjonalt. Så drar de hjem for å holde todagers workshops i dette viktige temaet for sine kolleger – forhåpentligvis mange ganger i årene som kommer.

Deltakerne kommer, to fra hvert sted, fra forskjellige regioner og ulike religioner i vidstrakte Indonesia.

De forteller om tabu-temaer som trakassering, påført skam og mangel på respekt fra kolleger, sjefer og kilder – og arbeidsforhold som er ganske langt fra den standarden vi er vant til. Men også om modige konfrontasjoner, tøffe tilsvar på trusler og støtte fra fagforeningen. Mer solidaritet mellom kvinnelige kolleger, og mellom mannlige og kvinnelige journalister i redaksjonene, er ett av hovedmålene bak kursene og workshopene.

100 kursledere

Kurset holdes i Denpasar på Bali – der det er enklest å reise inn og ut for deltakerne i korona-tiden. Det hele skjer i samarbeid med Indonesias journalistforbund AJI.

Opplæringen og de påfølgende workshopene er ledd i NJs internasjonale sikkerhetsprosjekter, som er finansiert av norsk UD. Når disse kvinnene er klare til egne kurs, vil vi i alt ha nesten 100 journalister i Afrika og Asia som holder workshops i sikkerhet og likestilling for kvinnelige journalister og fotografer.

Les også:
Journalistsikkerhet i Nigeria
Nye kursledere til NJs internasjonale prosjekter