Artikkelen er mer enn ett år gammel

Mer åpenhet i landsstyret

LS-nytt

2. og 3. februar samles landsstyret til møte. På blokka står naturligvis vårens lønnsforhandlinger, men også spørsmålet om åpenhet rundt organisasjonens løpende prosesser.

Rent konkret knytter spørsmålet om åpenhet seg til reglementet for Møte- og dokumentåpenhet i NJ.

– Vi har strenge regler for å lukke saker som behandles i landsstyret. Men dagens retningslinjer er for «enten – eller». Basert på erfaringer fra tidligere prosesser og tariffarbeid, har vi behov for å kunne åpne mer opp, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad.

Justeringen som foreslås handler kort fortalt om at i saker som behandles lukket, kan landsstyret likevel vedta at hele eller deler av dokumentene blir tilgjengelige internt i organisasjonen, eller offentlig på et bestemt tidspunkt.

– Dette gir mulighet til å diskutere med tillitsvalgte og søke råd bredere, også i en tidlig fase, sier Tryggestad.

Dagsorden og sakspapirer til landsstyremøtet finner du her

Mer dialog

Optimismen rundt gjenåpning av samfunnet fikk et kraftig skudd for baugen utover høsten i fjor, da smittevernhensyn satte en effektiv stopper for fysiske samlinger. Dette har også påvirket organisasjonsdebatten.

– Vi har ikke fått til de gode møteplassene for diskusjon. Vi har deltatt når det har vært mulig, men vi trenger mer dialog med medlemmene, sier Hege Fagerheim, leder av organisasjonsutvalget.

Fagerheim orienterer landsstyret om utvalgets arbeid gjennom høsten, og legger fram forslag til hvordan man skal lykkes med å involvere hele organisasjonen framover.

Lønn og opplæring

Vårens hovedoppgjør blir også en viktig del av agendaen på landsstyremøtet. Foruten lønnskrav, forhandles det også om tekst i journalistavtalen i hovedoppgjøret.

– Tett dialog med landsstyret, som vi også har med konsernlag og redaksjonsklubber, er en viktig del av forberedelsene til lønnsoppgjørene, sier Tryggestad.

Landsstyret vil også få presentert status og planer for opplæringen av tillitsvalgte: Ambisiøse mål for NJ-skolen i 2022

Se hvem som sitter i landsstyret