Artikkelen er mer enn ett år gammel

Retningsvalg for Norsk Journalistlag

LS-Nytt

Medlemskriterier, lønnsforhandlinger og mangfold er hovedsakene landsstyret diskuterer når de samles neste uke. Både organisasjonsutvalget og arbeidsutvalget anbefaler at forslaget om å utrede nytt navn for NJ legges dødt.

Landsstyret møtes i Finnmark 6. til 8. juni. Det legges opp til et tett program, inkludert redaksjonsbesøk i Alta hos tidligere landsstyremedlem Robin Mortensen. I Kautokeino møter landsstyret Liv Inger Somby, tidligere klubbleder i NRK Sápmi, nå direktør ved avdeling for kommunikasjon ved Sametinget og medlem av Regjeringens Sannhetskommisjon.

Se dagsorden og sakspapirer

Retningsvalg

Organisasjonsutvalget legger fram sin innstilling for landsstyret og resultater fra medlemsundersøkelsen som ble gjennomført i vår.

– Medlemsundersøkelsen ble gjennomført da det ikke var mulig å ta organisasjonsdebatten fysisk ute i hele organisasjonen gå grunn av pandemien.  Med grunnlag i denne har utvalget laget en innstilling til høringsnotat. Undersøkelsen gir noen tydelige råd, som blir nyttige for landsstyret å ta med seg i det videre arbeidet, sier Hege Fagerheim, som har ledet organisasjonsutvalget.

– Både utvalget og NJs arbeidsutvalg anbefaler at forslaget om å utrede nytt navn på NJ legges dødt. Diskusjonen videre handler om hvorvidt medlemskriteriene er gode nok, sier Fagerheim.

 Les: NJs medlemskriterier skal ut på høring

Målet er å sende ut høringsnotatet før sommeren, med svarfrist i høst. Landsstyret vedtar dato og notatets endelige ordlyd.

– Høringen gir alle medlemmene mulighet til å komme med innspill om NJs retningsvalg i organisasjonsprosessen, og dermed landsstyrets forslag som legges fram for landsmøtet i 2023, sier Fagerheim.

Evaluerer lønnsoppgjørene

Forhandlingsutvalgene landet hovedoppgjørene i både MBL og NRK i vår. I tillegg har det blitt forhandlet i P4 og P5.

– Vi evaluerer oppgjørene mens de er friskt i minne. Det er viktig at landsstyret er tett på og får god kunnskap om oppgjørene. Og ikke minst er det viktig med god informasjon om det som nå skal skje lokalt i MBL-bedriftene, da et helt nytt ulempesystem skal innarbeides. Her er det laget både en veileder og arrangert digitale kurs for klubbledere, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad, som også ledet forhandlingene med MBL.

Mangfold

– Mangfold gir oss som fagforening bedre perspektiver, sa Knut Knudsen Eigeland da han presenterte ideer om NJs arbeid for mangfold for landsstyret i februar. Eigeland har ledet en arbeidsgruppe som har jobbet med temaet.

– For landsstyret er mangfold en viktig sak. Nå får vi presentert konkrete forsalg fra arbeidsgruppa om hvordan NJ skal jobbe med mangfold fremover og hvordan dette integreres som en del av tillitsvalgtopplæringen, sier Tryggestad.

Se medlemmene i landsstyret.