Gir julegave til russiske kolleger

Norsk Journalistlag gir 2000 euro til Novaja Gazeta Europe. – Det er et stort behov for frie og uavhengige medier som dekker krigen i Ukraina. Dette er et lite bidrag, men alt hjelper, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad.

NJs ledelse møtte en rekke russiske og belarusiske journalister under Svarte Natta-konferansen i Tromsø tidligere i høst. Kolleger som har måttet rømme sine hjemland for å kunne opptre som frie og uavhengige medier.

– Det gjør inntrykk å høre deres historier om hvordan de blir forfulgt i sine hjemland, og hvor den eneste muligheten de til slutt har er å forlate hjemlandet for å unngå å bli fengslet, sier Tryggestad.

– Disse kollegene har behov for all form for hjelp. Både utstyr, penger til drift og politisk oppmerksomhet. Vårt bidrag i denne omgang er å gi 2000 euro til Novaja Gazeta Europe.

Erstatter julegave til landsstyret

Dette er penger som er spart opp ved at man i år ikke gir julegave til landsstyrets medlemmer, og ved at alle gjester og foredragsholdere som deltok på Styrkeløft i høst, fikk et «gavekort» på 300 kroner som skal brukes til solidaritetsarbeid. I tillegg er det brukt av de innsamlede midlene til ukrainske journalister og russiske eksil-journalister.

– Det var spontan applaus i landsstyret da vi lanserte ideen. Vi kommer fortløpende til å vurdere om det er flere prosjekter vi skal støtte. Det er også i tråd med bestillingen fra landsmøtet om at vi skal trappe opp vårt solidaritetsarbeid, sier Tryggestad.