Journalister må umiddelbart beskyttes i Gaza

Brev til Israels ambassadør i Norge, Avi Nir-Feldklein

Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening og Norsk Presseforbund har sendt følgende brev:

 

Til Israels ambassadør i Norge, Avi Nir-Feldklein

 

Norsk Redaktørforening, Norsk Journalistlag og Norsk Presseforbund representerer om lag 800 redaktører, 9000 journalister og pressens samlede interesser i Norge. Vi står samlet bak denne uttalelsen:

 

Journalister må umiddelbart beskyttes i Gaza

Siden starten av krigen i Gaza i oktober har minst 77 journalister og mediearbeidere blitt drept, ifølge tall fra CPJ. I tillegg kommer et stort antall sårede, minst 20 arrestasjoner, sensur, digitale angrep, trusler og angrep som har rammet journalistenes familier. Sikkerhetssituasjonen for journalister i Gaza mangler moderne sidestykke, blant annet som følge av en prekær situasjon for sivilbefolkningen generelt.

Vi ber om at det umiddelbart iverksettes tiltak for å beskytte journalister og pressens arbeid i Gaza, slik Israel har forpliktet seg til å gjøre gjennom Geneve-konvensjonen. I krig og konflikt er pressens arbeid avgjørende viktig for å kunne bringe fri og uavhengig informasjon både til befolkningen og verden for øvrig. Det er Israels plikt å bidra til at det er mulig for journalister å oppholde seg i et område, dokumentere og informere uten å risikere liv og helse.

Vi ser også med uro på hvor vanskelig det er for utenlandske journalister å slippe til i Gaza, og på restriksjonene som legges på de få som får komme inn. Dette handler både om bevegelsesfrihet og mulighet til å rapportere fritt. Israel må umiddelbart sikre bedre tilgang for internasjonale medier, i tråd med grunnleggende ytrings- og informasjonsfrihet.

Konsekvensene for lokale journalister og begrensningen på utenlandske journalisters arbeid er uakseptabel og et daglig angrep på grunnleggende menneskerettigheter og regler for krig.

Vi møtes gjerne for å diskutere situasjonen nærmere.

 

 

Reidun Kjelling Nybø, generalsekretær i Norsk Redaktørforening

Dag Idar Tryggestad, leder i Norsk Journalistlag

Elin Floberghagen, generalsekretær i Norsk Presseforbund