MBL-oppgjøret i mål

Norsk Journalistlag og Mediebedriftenes Landsforening kom natt til lørdag til enighet i årets lønnsoppgjør. Resultatet ble 22 500 kroner i sentralt tillegg, kraftig økning i ulempetilleggene og en lavtlønnspott.

– Det har vært krevende forhandlinger som har hatt mange elementer i seg. Vi er tilfreds med at vi har fått gode resultater på alle områder hvor vi stilte krav, sier NJs forhandlingsleder Dag Idar Tryggestad.

Alle medlemmer får et sentralt tillegg på 22 500 kroner. De lavest lønte og de med lengst ansiennitet får ekstra tillegg.

Vi har landet et historisk høyt beløp. Men det er også et utslag av at vi er i en svært urolig tid. Mange av våre medlemmer har opplevd reallønnsnedgang og den økonomiske hverdagen har blitt krevende. Derfor har vi i dette oppgjøret valgt å prioritere en solidarisk innretning. Det har resultert i at vi har fått gjennomslag for en lavtlønnspott.

Denne potten innebærer et tillegg på 9000 kroner til alle medlemmer som har under 500 000 kroner i fastlønn.

Det har også for første gang siden 2007 blitt forhandlet frem et tillegg til de som er på de to øverste stigetrinnene, 25- og 30-års trinnene. Tillegget er på 5100 kroner.

Økning av ulempetillegg

I oppgjøret har det også blitt prioritert en økning av ulempetillegget.

Det er mange av våre medlemmer som opplever en stor ulempebelastning. Det er inngripende i deres liv og det skal de ha betalt for. Vi er derfor glade for at vi har fått gjennomslag for å øke ulempesatsene med 7,5 prosent.

Kronetilleggene gjelder fra 1. april, mens ulempetilleggene gjelder fra 1. juni.

Skal undersøke lønnsforskjeller

Det ble også satt av tid til å diskutere mulige lønnsforskjeller mellom kjønn.

Vi har også gjennom disse forhandlingene diskutert den generelle lønnssituasjonen i bransjen, og vi er enige om at vi skal be de lokale partene ta en avsjekk på om det er uønskede lønnsforskjeller mellom kjønn. Dersom slike lønnsforskjeller blir påvist, har vi støtte i både avtaleverk og lov på at dette skal rettes opp umiddelbart.

Settes av penger til lokale forhandlinger

Vi har også lyttet til MBLs ønske om at det skal settes av penger til det lokale oppgjøret. Med den rammen vi nå har er det rom for gode lønnsoppgjør også lokalt, sier Tryggestad.

Her kan du lese protokollen fra forhandlingene