Gjennombrudd for NJs fagorganisering i medieproduksjonsselskaper

NJ har inngått en forpliktende avtale med Hovedorganisasjonen Virke om å innlede forhandlinger om en ny sentral tariffavtale for medieproduksjonsselskaper. Avtalen skal ha virkning fra 1. mars 2024, men blir neppe ferdigforhandlet før de sentrale hovedoppgjørene er ferdig.

Samtidig som NJ inngikk avtale med Virke ble også NJs klubb i Strix Televisjon AS (NJ i Strix) enig om et korrigert lønnsoppgjør for 2023. Dette retter opp lave administrative lønnstillegg som ble gitt i både 2022 og 2023. Dette var en stor seier for de NJ-organiserte i Strix som har kjempet en innbitt kamp for å få lønnsoppgjør på linje med det som har vært gitt til andre ved de norske lønnsoppgjørene. NJ i Strix har samtidig fått gjenopprettet en helseforsikrings-ordning deler av selskapet har hatt tidligere.

Strix Televisjon AS er i dag en samling av de tre tidligere selskapene Strix, Novemberfilm og Rakett. Eier er det London-baserte Fremantle som er innholdsprodusenten til Bertelsmann RTL Group, Europas største produksjonsselskap for TV og radio. I Norge driver Fremantle også et produksjonsselskap i eget navn og de eier produksjosselskapet Monster.

Fruktbart samarbeid

Sammenslåingen av de tre selskapene til nye Strix betyr en utvikling til en mer profesjonalisert drift med større fast stab. Det blir heller ikke fullt så mange prosjektansatte på midlertidige kontrakter. De tre selskapene fortsetter som merkevarer, men under en toppledelse. Denne utviklingen har også skapt behov for å få etablert tariffavtaler med fagorganiserte ansatte. NJ i Strix har gjort en fantastisk jobb på dette området. Arbeidsgiver har også vært positivt deltakende. De har brakt inn sin arbeidsgiverorganisasjon Virke, som har bidratt til de avtalene som nå er inngått.

Forhandlerne etter ferdig avtale. Fra venstre: NJ-advokat Elin Nykaas, Nestleder NJ i Strix Kenneth Gudmundstrud, NJ-advokat Vibeke Lærum, forhandlingsleder i NJ Stein Svendsen, forhandlingsleder i Virke Trond Teisberg, Leder NJ i Strix Erlynee Kardany Reinton, CEO og Strix-sjef Jørgen Hermansen, COO i Strix Agnete Thuland, HR-sjef i Strix Cecilie Sjølett og fagsjef i Virke-Produsentforeningen Stian Langgaard-Nielsen.

Sentral tariffavtale

Den nye avtalen som NJ og Virke nå skal lage, vil bli en sentral tariffavtale som begge parter ønsker å introdusere for både arbeidsgivere og arbeidstakere i en ganske stor flora av medieproduksjonsselskaper og lignende i Norge.

Det har lenge vært prioritert fra NJ å organisere arbeidstakere i medieproduksjon og lignende selskaper. De driver innholdsproduksjon på områder som er like eller nært beslektet med hva andre NJ-medlemmer driver med, i andre deler av en medie-verden i stadig forandring.