Gjør seg klare til lønnsoppgjør

– Det er pengene som gjelder nå. Det er tilbakemeldingene fra medlemmene, sa NJ-leder Dag Idar Tryggestad da han åpnet tariffkonferansen for MBL-området tirsdag denne uken.

Der var rundt 100 klubbledere samlet for å forberede årets lønnsoppgjør. På konferansen diskuteres krav og grunnlag for oppgjøret, og klubblederne kommer med sine innspill. Forhandlingsutvalget utformer de endelige kravene.

Hovedoppgjør i år

Årets oppgjør er et hovedoppgjør. Det betyr at det forhandles både om penger og om tekstkrav. Likevel er det altså penger som trekkes frem som viktigst, blant annet i lønnsundersøkelsen NJ gjennomførte tidligere i år.

– Stadig flere også hos oss merker at pengene ikke strekker til, selv til helt dagligdagse utgifter, sa Tryggestad, som også er forhandlingsleder i MBL-området.

Konflikt ikke et mål

Det var stort engasjement under konferansen, der det blant annet ble diskutert lavtlønte, kompetanse og skillet mellom arbeid og fritid. Muligheten for konflikt ble også nevnt.

– Konflikt er aldri et mål, men det er et virkemiddel hvis det blir nødvendig. Vi skal jobbe godt for å finne en løsning. Men det blir et krevende oppgjør. Også fordi vi i år skal forhandle om både penger og tekst.

Mange hadde spørsmål og innspill under konferansen. Foto: Christine Tolpinrud

Populær konferanse

Årets tariffkonferanse i MBL-oppgjøret hadde rekorddeltakelse. For første gang i historien var det venteliste.

– Det sier noe om hvor stort engasjementet er, og hvor viktig årets oppgjør er for våre medlemmer, sier Tryggestad etter at konferansen er over.

Årets forhandlinger starter tirsdag 16. april, med frist torsdag 18. april.