Nyttig arbeidsmiljøkurs

I forrige uke holdt NJ sitt årlige arbeidsmiljøkurs for verneombud og tillitsvalgte. – Nyttig og veldig bra, sier deltakere.

– Kurset har vært utrolig bra! Det er mye informasjon og kan være tung materie, men jeg syns de som holder kurset har vært flinke til å holde det forståelig og bryte det opp, sier Andreas Iveland.

Han er relativt nyvalgt nestleder i klubben i Vennesla Tidende og en av 21 deltakere på NJs årlige arbeidsmiljøkurs på Jeløya utenfor Moss. Der fikk de blant annet en gjennomgang av regler for arbeidstid, varsling og omorganiseringsprosesser. En annen av postene på programmet var krisehåndtering. Det var spesielt interessant, mente lokalavisjournalisten.

– Det hender at vi rykker ut til trafikkulykker, og siden vi er en lokalavis, kan det være noen vi kjenner. Det er viktig å være forberedt på det, og det fikk vi gode innspill til her, sier han.

– Så er vi avhengig av et godt arbeidsmiljø, siden vi er så få. Vi fikk gode innspill til gode rutiner for å ivareta det. Selv om det er bra nå, er det viktig å være i forkant hvis det skjer noe.

Andreas Iveland og Idunn Lavik. Foto: Christine Tolpinrud

– Har fått mer trygghet i rollen

Idunn Lavik er helt ferskt verneombud i NTB. Hun forteller at hun meldte seg på kurset fordi hun ikke var helt sikker på hva hun bega seg ut på da hun takket ja til vervet.

– Det har vært veldig bra. Lange dager, og mye nyttig informasjon som jeg tenker er viktig å ta med seg tilbake til bedriften. Jeg har fått vite mye om hvilke ressurser man kan ta i bruk når man kommer opp i forskjellige situasjoner, sier hun.

– Jeg føler at jeg har litt mer trygghet i rollen nå.

Hun syns det har vært fint å møte kollegaer og knytte kontakter på andre arbeidsplasser.

– Det har vært veldig nyttig å høre andres erfaringer rundt omkring i redaksjonene. Jeg skjønner at vi har det veldig forskjellig og det er greit å lære av hverandre.

Trond Idås innleder under kurset. Foto: Christine Tolpinrud

Skreddersydd for medlemmene

Trond Idås fra NJs sekretariat er ansvarlig for arbeidsmiljøkursene. Verneombud har en lovfestet rett til å delta på arbeidsmiljøkurs i regi av fagforeningen, og Idås forteller at NJs kurs er spesfikt rettet mot våre medlemsgrupper.

– Det vi ser er at arbeidssituasjonen til journalister og andre redaksjonelle medarbeidere inneholder en del utfordringer som er annerledes enn mange andre yrkesgrupper. De opererer ofte i grenseland hva gjelder arbeidstid og fritid, og det er spesifikke utfordringer knyttet til blant annet håndtering av kriser. Arbeidsmiljøkurs spesifikt for redaksjonelle forhold har derfor vist seg å være veldig verdifullt, sier Idås.

Fornøyd kursleder

Idås er godt fornøyd med årets utgave av kurset.

– Det ble et veldig bra kurs. Vi ser at selv om folk ikke kjenner hverandre når de kommer, og det kan ta litt tid før det løsner opp, så blir det en sammensveisa gjeng i løpet av disse dagene. Det å være samlet over tid og legge opp til diskusjoner og dialog mellom kursdeltakerne, gir verdi. Utfordringene er ofte de samme, uavhengig av hvor du jobber.

Kurset arrangeres minst en gang i året og er ofte veldig populært. Det er åpent for alle verneombud som jobber i et redaksjonelt miljø.

Les også: Deler erfaringer om arbeidsmiljø