NJ Vestfold: NRK vant priser for god journalistikk

NRK høstet to priser under årets prisfest i Norsk Journalistlag Vestfold, som i år ble arrangert i Larvik.

Lokale journalister var fredag kveld samlet i Larvik for å feire den beste journalistikken i fylket. Tradisjonelt har denne prisfesten vært arrangert av hvert lokallag i Norsk Journalistlag for seg – men selv om Vestfold og Telemark enn så lenge er ett fylke, har ikke de to lokallagene i fagforeningen slått seg sammen.

Til tross for det hadde de to lokallagene i henholdsvis Vestfold og Telemark slått seg sammen for en felles fest på Quality Hotel Grand i Larvik, der de blant annet fikk overvære en eksklusiv konsert med artisten Zimmermann, kjent for monsterhiten «Månen».

Selv om festen ble feiret i fellesskap, ble det kåret egne vinnere for hvert av de to lokallagene.

Juryen i Vestfold besto av Rune Folkedal, fotograf i Drammens Tidende, Sonia Drivdal Patella, frontsjef i Drammens Tidende, Lise Lotte Nyrud, frontsjef i Drammens Tidende og Even Gran, seniorrådgiver Human-Etisk Forbund.

Hovedprisen til gravereportasje om Tik Tok

Den høythengende hovedprisen gikk i år til Christian Nicolai Bjørke, Henrik Bøe og Caroline Utti i NRK for deres gravereportasje om Tik Tok, og hvordan denne appen påvirker barn og unge.

Juryen begrunner sin avgjørelse slik:

«Vinneren av NJ Vestfolds hovedpris greier å formidle for et bredt publikum hvordan sosiale medier fungerer og kan påvirke unge mennesker.  Gjennom bruk av innovative metoder greier vinnerne å trenge inn på bakrommet og avsløre hvordan sosiale medier bruker personlig informasjon til å forme unge sinn, deres selvbilde og syn på hva som er normalt, riktig og attraktivt. Saken er glitrende retorisk lagt opp med en inngang som skaper en følelsesmessig kobling, før vi på en lettfattelig måte blir forklart hvordan det hele fungerer, hele tiden med bildeeksempler og videosnutter som bygger opp under innholdet. Dette er rett og slett svært god fortellerkunst som er relevant for alle, uansett alder.»

Grundig og lettfattelig

Også prisen for Åpen klasse gikk til NRK.

Richard Aune, Henrik Bøe, Håkon Eliassen, Rune Christoffer Holm, Hilde Martine Lindgren, Nils F. Skumsvoll, Lars Tore Endresen, Per-Kåre Sandbakk og Thomas Nikolai Blekeli har alle jobbet sammen om reportasjen «Hyttelandet» som ble publisert i april i fjor.

Juryen begrunner avgjørelsen slik:

«Mediene har en viktig oppgave i å si fra når mange små avgjørelser danner et større mønster som man kanskje ikke hadde sett for seg. Det har vinneren av åpen klasse greid! Vinneren har, ved hjelp av et selvstendig utredningsarbeid, greid å skape en ny kritisk bevissthet rundt nedbygging av urørt natur. Saken er grundig og lettfattelig presentert med en fin kobling mellom menneskemøter og samfunnsanalyse. Bruken av dronebilder og spesielt kontrasten mellom gamle og nye flyfoto er en svært effektiv formidlingsmåte.»

Flere andre priser

Årets nyhetssak var det Emira Holmøy i Tønsbergs Blad som vant, for sin sak «Håøya – en øy for alle».

Prisen for Årets featurereportasje gikk til Linea Celine Søgaard fra Sandefjords blad for saken «Nei, jeg blir ikke eldre. Jeg skal ta livet mitt». Linea vant også prisen for Årets foto med hovedbildet til den samme reportasjen.