Artikkelen er mer enn ett år gammel

Snus-prisen til velodrom-saken til Budstikka

Budstikka-journalist Morten Øverbye vant årets Snus-pris, med saken «Velodromen som ikke skulle koste en krone». Prisen deles ut av NJ Akershus.

Prisen ble delt ut under prisfesten på Snus-konferansen 2023 på Quality Hotel Entry på Mastemyr, arrangert av Norsk Journalistlag Akershus.

– Ordet stusse betyr å bli lett overrasket – eller forundret. Refleksen til å «stusse» kjennetegner gode journalister. Årets vinner av Snus-prisen «stusset» da det dukket opp millionbeløp i kommunebudsjettet, på et prosjekt som i utgangspunktet ikke skulle innebære verken risiko eller økonomiske utgifter for Askers innbyggere, skriver juryen.

– Morten Øverbye fra Budstikka har levert vesentlig, velfortalt og etterprøvbar journalistikk, i en serie artikler som viser hvordan lokalpolitikerne ble bondefanget da Norges Cykleforbund presenterte et tilbud det var vrient å si nei til. De ville gjøre Asker til Norges sykkelmetropol, ved å bygge en velodrom til 181 millioner kroner. Sykkelforbundet skulle ta regningen. Hvordan endte det? Høsten 2022 eier kommunen 67 % av prosjektet, og prislappen er foreløpig på 150 millioner kroner, heter det videre.

Gjennom en serie reportasjer forteller årets vinner hvordan dette kunne skje. Juryen gratulerer Morten Øverbye som vinner av Snus-prisen, med «Velodromen som ikke skulle koste en krone».

 

Andre vinnere

Åpen klasse: Budstikka-journalist Jørgen Dahl Kristensen, på vegne av Budstikka og NTB, for «Oslopiloten».

Fotoprisen (Året bilde): Fotojournalist Jo Straube for fotografiet «Kill Buljo» i Jakt og Fiske.