Artikkelen er mer enn ett år gammel

Ukrainsk journalistforbund gjestet landsmøtet

Det ukrainske journalistforbundet besøkte NJs landsmøte denne uken. – Takk for støtten, sa leder Sergiy Tomilenko.

– Vi var ikke forberedt på krig før februar 2022, sa leder i det ukrainske journalistforbundet NUJU (National Union of Journalists in Ukraine), Sergiy Tomilenko, fra scenen under NJs landsmøte denne uken.

Han gjestet arrangementet sammen med nestleder Lina Kushch for å fortelle om journalistforbundets rolle i krigen i Ukraina i en samtale med Morten Jentoft. Da krigen brøt ut måtte ukrainske journalister omstille seg til en hverdag som krigsreportere.

For å støtte journalistene i denne situasjonen, har NUJU startet nettverk og solidaritetssentre rundt i landet, med hovedbase i Kyiv. Der hjelper de blant annet med å gi journalister tilgang til sikkerhetsutstyr og til å søke økonomisk støtte internasjonalt.

Sergiy Tomilenko og Lina Kushch fra NUJU overleverer et flagg signert av ukrainske journalister fra Mariupol, under NJs landsmøte 2023. Foto: Adrian Nielsen

Støtte fra NJ

NJ har støttet ukrainske journalister i mange år. Etter krigen startet har forbundet gitt støtte til de nye solidaritetssenterne, til enkeltjournalister, samt driftshjelp til NUJU. Samtidig har Bergensavisens NJ-klubb startet en solidaritetsaksjon som flere har fulgt opp. Til sammen har NJs klubber samlet inn nærmere 250 000 kroner så langt.

– Jeg vil takke dere journalister og NJ for sterk støtte, sa Sergiy Tomilenko.

PS. Det er fortsatt mulig å støtte aksjonen. Bruk konto: 6022 05 01518 (NJs Solidaritetsaksjon) eller Vipps #530685 

Send en e-post til nj@nj.no i etterkant, så noteres gaven på gavelista.

 

 (Se alt om Landsmøtet 2023 – Norsk Journalistlag)